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TO:  All Providers 

RE:  Billing Clients for Missed Appointments 
 

 
This policy transmittal is being sent to all providers as 
a reminder that federal and state policies prohibit 
charging Medicaid clients for broken, missed or 
cancelled appointments.  We have seen an increase in 
client complaints about being asked to pay for missed 
appointments or to sign forms accepting liability for 
missed appointments.  We have also received an 
increasing number of inquiries from providers, as they 
try to determine how Medicaid fits within the changing 
business practices related to charging for missed 
appointments. 
 
Federal Statutes and Regulations 
 
Federal statute limits client payments under Medicaid 
to cost sharing arrangements.  Defined cost-sharing 
limits are strictly enforced.  The Connecticut Medical 
Assistance Program (CMAP) has no cost-sharing 
arrangements.  In addition, federal regulations provide 
that state Medicaid agencies must limit provider 
participation to those who will accept Medicaid as 
“payment in full.”  Federal statute also requires states 
to have safeguards to ensure that services are provided 
in the “best interests” of the client.  These regulations 
and statutes may be found at 42 U.S.C. § 1396a(a)(14), 
42 C.F.R. § 447.15, and 42 U.S.C. § 1396a(a)(19), 
respectively.   
 
Federal Policy  
 
The federal agency that administers the Medicaid 
program, the Centers for Medicare & Medicaid 
Services (CMS), has consistently advised that based on 
its interpretation of these federal statutes and 
regulations, Medicaid clients must not be charged for 
broken, missed or cancelled appointments.  Similarly, 
providers cannot bill for scheduling appointments or 
for holding appointment blocks.  This policy was 
articulated at least twenty years ago and reconfirmed 
by CMS earlier this year.      
 
Several years ago, Medicare policy changed to permit 
billing clients for missed appointments in certain 
circumstances.  This includes a requirement that if the 
provider charges Medicare patients, they must also 
charge non-Medicare patients. However, this Medicare 
policy shift did not alter the long-standing Medicaid 
policy. 

 
State Regulations and Provider Enrollment 
Agreement 
 
Similar to the federal regulations referenced above, 
state regulations also require CMAP providers to 
accept the Department of Social Services’ (DSS) rates 
as “payment in full.” See Conn. Agencies Regs. § 17b-
262-526(2).  Paragraph 16 in the provider enrollment 
agreement likewise requires providers to accept DSS’ 
payment as payment in full and to assure that they will 
not impose any other charges, except for any permitted 
cost-sharing.  The intent of these provisions is to 
ensure that no client or family member of a client is 
billed in excess of the amount paid by CMAP.   
 
The CMAP provider enrollment agreement covers all 
of the health benefit programs administered by DSS, 
including HUSKY A, B, C and D, and so the 
prohibition against charging for broken, missed or 
cancelled appointments extends to individuals covered 
by each of these programs.  
 
Providers have asked whether the provider enrollment 
agreement provision (and comparable state regulation) 
allowing a provider to charge a Medicaid client for 
non-covered goods or services, when the client 
knowingly elects to receive the goods or services and 
enters into a written agreement for such goods or 
services prior to receiving them, applies to missed 
appointments.  See Conn. Agencies Regs. § 17b-262-
531(l); Provider Enrollment Agreement paragraph 16.  
The state regulations do not apply.  The defined 
provisions apply only when the client wants to receive 
actual goods or services, and those goods or services 
are not covered by Medicaid.  Charging a client for a 
missed appointment, however, is charging the client for 
a good or service that he or she did not receive and is 
therefore not permissible under those provisions. 
 
Practical Solutions 
 
The Department understands that missed appointments 
are disruptive and can have a negative financial impact 
on a health care provider’s practice.  We also realize 
that such fees have become increasingly common in 
the healthcare industry.  While such fees may be an 
effective and acceptable practice with commercially 
insured clients, they are not allowed for the Medicaid 
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population.  Providers should contact the relevant 
administrative services organization (ASO) for 
medical, dental, behavioral health, or transportation 
services to see if they can assist in supporting 
appointment compliance.  To reach CHN CT, the 
medical ASO, call 1-800-440-5071.  To reach 
BeneCare, the dental ASO, call 1-866-420-2924.  To 
reach ValueOptions, the behavioral health ASO, call 1-
877-552-8247 and follow the prompts to be connected 
to the Provider Relations Department.  To reach 
LogistiCare Solutions, LLC, the transportation broker, 
call 1-866-684-0409.   
 
Clients who do not have their own transportation and 
require transportation to appointments could be 
referred to the Department’s transportation broker, 
LogistiCare Solutions, LLC, at 1- 888-248-9895 or the 
LogistiCare Connecticut Member Web site:  
https://memberinfo.logisticare.com.  Note that the 
LogistiCare telephone number to arrange transportation 
is different than the number to seek assistance with 
appointment compliance.  
 
 
Conclusion 
 
For all the reasons discussed above, CMAP providers 
may not bill Medicaid clients for missed appointments.  
If a provider has imposed any such charges, the 
provider must promptly return any amounts paid to the 
impacted client(s). 
 
We appreciate your participation as a Medicaid 
provider and welcome the opportunity to continue 
working with you to improve the CMAP program and 
the health of our shared clients.   
 
 
Posting Instructions:  Policy transmittals can be 
downloaded from the Web site at www.ctdssmap.com.   
 
Distribution:  This policy transmittal is being 
distributed to providers of the Connecticut Medical 
Assistance Program by HP Enterprise Services.   
 
Responsible Unit:  DSS, Division of Health Services, 
Integrated Care Unit, Bill Halsey at (860) 424-5077 
 
Date Issued:  January 2015 

 

 

 

 

 

Department of Social Services     Division of Health Services     55 Farmington Avenue     Hartford, CT 06105  

https://memberinfo.logisticare.com/
http://www.ctdssmap.com/

